HTML

Öt év

Aki vidám könnyed bejegyzéseket keres és véletlen tévedt erre, az most csukja be az oldalt, mert ez nem az a szórakoztató bejegyzés. Viszont azt hiszem az esetek zömében aki keresővel rátalált a témára, az a személy viszont nem véletlen jár erre.

Friss topikok

Közlekedés Budapesten

2013.08.09. 02:03 :: mrakos

A medulloblastoma onkológiai kezelése esetén abban biztos lehetünk, hogy sokat fogunk utazni Budapestre és azon belül. Még egy problémamentesebbnek mondható hónapban is 3-4 utazás benne van a pakliban, de ha baj van akkor ennek duplája is lehet. Alapvetően a kórház célja, hogy minél kevesebb ideig tartsa bent a betegeket. Ez jó a kisgyermek lelki állapotának és a kórház terheltségének enyhítésére.
Meghatározó lesz tehát, hogy van-e a családnak autója és ha van, akkor minden érintett családtag magabiztosan tudja-e vezetni. Ez ugyanis nem annyira egyértelmű dolog. Ha nincs kocsi, akkor alapvetően a betegszállítási rendszerre szorul rá a család, ami jelen pillanatban finoman szólva is problémás. Eleve három napra előre kell megrendelni, de a kórházból való elbocsátás az utolsó pillanatban dől el egy vérkép ellenőrzés után. Ha meg is rendelik időben a betegszállítást, akkor se feltétlen megy minden rendben. Egy alacsony vérsejtszámú beteget külön kellene szállítani, de ezt nem mindig tartják be, vagy extrém esetben a betegszállító elfelejt megjelenni a megbeszélt időpontban. Kocsi nélkül túl sok alternatíva nincs, mert tömegközlekedni ebben az állapotban nem lehet, hiába ingyenes a gyermek és egy szülő számára. Budapesten belül még rendelkezésre állhat az alapítványi "piros" furgon, de ha az sincs (és bizony nincs mindig), akkor marad a taxi.

Támogatás

Szerencsére nekünk van kocsink így leginkább ezzel kapcsolatos tapasztalataimról tudok írni. Kocsi használat esetén az OEP fizet egy adott díjat a lakóhely és a kórház között, de ez csak részben fedezi a költségeket. A jogosultságokat zárójelentéssel és egy lepecsételt formanyomtatványokkal tudjuk igazolni. Ilyenkor mindig nézzük meg az adatokat, mert egy elírás az adott út támogatásának elvesztését jelentheti.

Mozgássérült kártya

A mozgássérült kártya vagy hétköznapi nevén a rokkant kártya az egyik legnagyobb segítség. A műtét után sokáig nehézkes a gyermek járása a kemó és a sugár pedig nem teszi jobbá a helyzetet. Fontos tehát a kártya mielőbbi kiváltása. Elvben ez gyorsan is meglehet a helyi okmányirodában, mindössze a kórház igazolása kell hozzá és egy otthon készített és kinyomtatott igazolványkép. Így ezt egy szülő elintézheti. A gyakorlatban sajnos nagy a szórás, ami döbbenet hiszen elvben egységes közigazgatási eljárásról van szó. Van ahol alapban elvárnák, hogy a gyermek megjelenjen a hivatalban fotózásra, ami totális agyrém, hiszen ilyenkor alig 10 nappal vagyunk az agyműtét után. Érdemes ilyenkor megpróbálni egyeztetni, hogy agyműtét után egy citopén gyerekkel ne kelljen már hivatalba járni. Ha kell beszéljünk egy vezetővel. Volt olyan anya akinél a hivatal tíz körömmel ragaszkodott a személyes megjelenéshez aztán az ügyintéző rácsodálkozott, hogy minek hozták be  a gyereket, maikor egy fotó is elég lett volna. Van ahol amúgy a kártyát időpont foglalás nélkül rögtön intézik és az ügyintézés végén a kártyát is rögtön megkapjuk.

A kártya hasznos lesz, mert pénzt takarít meg számunkra (nem is keveset) és a horrorisztikus Budapesti parkolásban is segít még ha ez adott esetben csak egy hajszálnyi. Azonban figyeljünk rá, hogy nem mindenhol ingyenes a parkolás ahol fel van festve a mozgáskorlátozott jel. Mozgáskorlátozott parkolót mindenki köteles biztosítani (50 parkolóként egyet) ha állami ha magán cég tartja fent, de ingyenesség csak az állami kézben lévő parkolóknál jár. Tehát, amíg közterületen ingyen parkolhatunk, addig egy magánkézben lévő parkolóház esetén (és ilyen a Liliom utcai is) már semmi kedvezmény nincs. Én meg is jártam anno a kórház hivatalos Liliom utcai parkolóházával, mert mint kiderült ez technikailag magán gondozásba van, így amikor fizetéskor mutattam a kártyát akkor szó szerint körberöhögtek, hogy mit akarok már azzal. Sajnos a kártya nem sok segítséget ad a parkolóhely találásban, a többszörösen túlterhelt budapesti utcákon.

Kék Golyó utca

A sugárterápiára az Országos Onkológiai intézetbe kell átjárni a kezelés alatt lényegében minden hétköznap, ami elvben a Ráth György utca 7-9 ‎-ben van. Valójában a bejárat a Kék Golyó utca felől van (ezt a Bartos Erika féle könyvből tudtuk meg). A parkolás itt a környéken katasztrófális. Egyirányú utca hegynek felfelé. Alapértelmezésbe az ember a Krisztina körút felől jön, de az "érdekes" kereszteződésben nem könnyű rossz felé menni elsőre és a Maros utcára kerülni, ami totál félre visz. Arra hogy a Kék Golyó utcában az intézmény bejáratig találjon az ember parkolót, az 10-ből 3 esetben történik meg. Én a tapasztalataim alapján azt ajánlom, hogy ilyen esetben semmiképp ne kanyarodjunk el a Ráth György utca felé a kereszteződésben. Hanem menjünk tovább egyenesen. Habár a reflex az, hogy távolodunk a célunktól, de az esetek többségében itt rövid időn belül talál az ember 1-1 helyet
Mindenesetre a napi szintű ingázás a kórház és az intézmény között (a parkoló vadászattal) elég terhelő volt így amikor lehetett az alapítványi kocsival mentünk.

Közlekedési helyzet és mentalitás

Mivel vidéken élek így nem volt tapasztalatom a fővárosi közlekedésről csak hírét hallottam, ami finoman szólva ijesztő volt. Ez amúgy általános nézet, hogy Budapesten brutális a közlekedés, lehetetlen forgalmi helyzetek és agresszív sofőrök vannak. Szerencsére ez nem teljesen igaz. A közlekedési helyzetek valóban kemények lehetnek. Hiába a GPS nagyon kell még mellette figyelni, hogy melyik sávba kanyarodik az ember egy összetett csomópontban (lásd. Krisztina körútról a Kék Golyóra). Viszont tapasztalatom szerint az emberek nagyon előzékenyek. Nyilán itt is vannak bunkó és sötét emberek, de nem ez a jellemző. Eleve az ottani közlekedésben könnyen kerül hülye helyzetbe az ember, amikor a másik jóakaratára szorul hogy mondjuk besorol eléje. De ahogy ez velünk eshet meg úgy máskor  a másik van erre rászorulva szóval ez nagyon gördülékenyé teszi a helyzetet. Minden esetre a közlekedési udvariassághoz hozzátartozik, hogy ha beengednek akkor a vészvillogó felvillantásával megköszönjük azt. Ez nekem Budapesttől független természetes volt, de nem mindenkinek az. Mivel a forgalom szinte mindig nagy így nincs helye a "tötyörgésnek", de ez megint nem volt az alaptermészetem között. :)

Szólj hozzá!

Címkék: budapest közlekedés kórház onkológia mozgássérült sugárterápia medulloblastoma gyermekkori daganat

A bejegyzés trackback címe:

https://otev.blog.hu/api/trackback/id/tr55453077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása