HTML

Öt év

Aki vidám könnyed bejegyzéseket keres és véletlen tévedt erre, az most csukja be az oldalt, mert ez nem az a szórakoztató bejegyzés. Viszont azt hiszem az esetek zömében aki keresővel rátalált a témára, az a személy viszont nem véletlen jár erre.

Friss topikok

Táblagép a hasznos társ

2013.09.17. 02:23 :: mrakos

Korábban említettem már a hasznosságát, de egyre nagyobb meggyőződésem, hogy kezdeti elvárásomat jóval felül múlta így szerintem megérdemel egy külön bejezést a téma.

Az agyműtét után az embereknek a mozgás és beszéd készsége kisebb nagyobb-mértékben sérül.Ilyenkor azt mondják, hogy erőltetni kell a beszédet és mozgást, hogy minél előbb helyre álljanak. Jellemzően a beszéd áll helyre a leghamarabb, de nagy a szórás. Van akinél egy hét van akinél több mint egy hónapig gondok vannak. A mozgás gyakorlásban viszont nagy gát maga a kezelés. A műtét után közvetlen a "becsővezés/drótózás" akadályozza a gyakorlást, a kemónál a gyengeség így a mozgás normalizálása legalább fél év. Nálunk fél év után még mindig bicegve és dülöngélve jár a fiúnk, de a kéz koordinációja jobb mint a műtét előtt. Ezt nagyrészt én(!) annak tulajdonítom, hogy a műtét utántól kezdve a táblagépet használta.Kezdetben egyszerű kirakók voltak, amolyan virtuális puzzle-k. Előtte persze próbáltuk a "normál" papír alapút is, amit régen szeretet, de az túl nehéz volt akkor abban az állapotban és az ágyban is kényelmetlen volt. Később egyszerű ügyességi játékok edzették a készségét. Most már bő fél év után olyan ügyességi feladatokat megcsinál tárgyakkal, ami nekem is nehezen menne.

A Csodalámpa alapítványtól, amúgy népszerű kívánság a táblagép, de valamilyen számomra ismeretlen oknál fogva a ma már teljesen értelmetlen hordozható DVD lejátszó is az. Nyilván ez azért van, mert egyesek kívánság előtt visszanézik  a korábbi kéréseket így fennmarad, de ennek már évekkel ezelőtt ki kellet volna kopnia. Csoda hogy még egyáltalán kapható. Ha ilyenben gondolkodunk és ha tényleg fontos a DVD lejátszás, akkor inkább a laptop, de ha hozzáférünk letöltött filmekhez ,akkor meg a táblagép lesz a hasznosabb még a filmnézés szempontjából is. Itt egy szót kell ejteni arról, hogy sokan ódzkodnak a letöltött filmektől, mert hogy illegálisnak hiszik. A jelenleg magyar jogdíjtörvények szerint viszont nem illegális a letöltés, ha valaki nem pénzért árulja és nem osztja meg. Ez azért van, mert nálunk az összes adathordozót megsarcolja az állam. Ha tehát a fényképezőgépbe veszünk egy memória kártyát, amire kizárólag saját családi képeink kerülnek, mi akkor is fizetünk a zenészeknek, művészeknek a vásárláskor. Ráadásul most készül egy olyan tervezet, hogy  a megosztás se lesz illegális, de ez még csak tervezet.
Szóval ha otthon van már egy számítógép és nem tanuláshoz kell nagyobb gyereknek a laptop, akkor a táblagép a nyerő. Ezzel lehet filmet nézni, netezni, kapcsolatot tartani az otthoniakkal és persze a fent leírt készség fejlesztő játékokkal játszani. Ezen játékok alap változata, amúgy ingyenes, de a teljes változat se több, mint 250-500 Ft átlagban.

Milyen gépet vegyünk? A piacot elömleszti a kínálat, de a legtöbb sajnos problémás. Jó iránymutató ha azt nézzük, hogy a 55-60ezerért árusított (nálunk kicsit drágább) Google és Kindle táblagépek anyagárban vannak ennyi pénzért. Szóval elgondolkodtató, hogy akkor mennyire problémás lehet egy 25 ezres gép és még attól van olcsóbb is. Néha megtévesztő specifikáció, hogy egy olcsóbb gépnél több magos a proci, de az a hajunkra kenhetjük ha a többi hardver meg gyenge. Ugyan így egy bővíthető kártya se előny ha más hibázik.
Én leginkább három (itthon is kapható)  nagy márkát javasolnék: Google Nexus, Samsung Tab, Apple iPad.Ezek minden sallang nélkül rendben lesznek. Az, hogy közülük melyik a jobb számunkra, nos két dolog határozza meg. Az egyik az operációs rendszerük; ma egyre elterjedtebb az Androidos készülékek (Google, Samsung) és érdemes ha ezek a többi eszközünkkel szinkronban vannak. Ha tehát okos telefonunk egy iPhone, akkor talán az iPad a jó választás, de ha (akárcsak tervben) egy androidos telefon van van, akkor meg a Google és Samsung lesz a jobb. A másik a mobil netezés kérdése. Alapban (szerencsére az osztályon van wi-fi elérhetőség így ez nem elsődleges szempont ebben a konkrét esetben, de ha fontos a mobil net (4G), akkor a Samsung vagy iPad drágább változata kell.
Van még egyébként a Windows és Kindle gépek kérdése, de ezeket egyenlőre nem javaslom itthon, mert az (ingyenes és) jó minőségű alkalmazások terén az Android és Apple messze jobb még most.

Szólj hozzá!

Címkék: agy kórház táblagép medulloblastoma

A bejegyzés trackback címe:

https://otev.blog.hu/api/trackback/id/tr495519518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása